دنیای اقتصاد : قیمت طلای سیاه در نخستین روز کاری بازار جهانی نفت، تحت تاثیر نگاه مثبت بزرگان نفتی به تداوم توافق کاهش تولید در سال ۲۰۱۸، با رشد همراه شد. با این حال در ادامه معاملات تحت فشار ناشی از افزایش تولید لیبی کاهش یافت. به گزارش رویترز رشد تولید لیبی در حالی باعث ریزش اندک قیمت نفت در معاملات روز گذشته شد که چنانچه سیگنال مثبت بزرگان نفتی به تداوم کاهش تولید وجود نداشت، احتمالا بازار با ریزش بیشتر قیمتها همراه میشد.
شروع مثبت نفت با سیگنال اوپک
به گزارش «دنیای اقتصاد» روز گذشته و تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۷ به وقت تهران) هر بشکه نفت خام برنت با ۱۳ سنت کاهش به ۴۸/ ۶۸دلار بر بشکه رسید. این در حالی است که این نفت شاخص، در ساعاتی از معاملات در بالاترین سطح به قیمت ۹۳/ ۶۸ دلار بر بشکه رسیده بود. نفت خام آمریکا اما ریزش محدودتری را تجربه کرد و با شش سنت کاهش قیمت در هر بشکه، با قیمت ۳۱/ ۶۳ دلار بر بشکه معامله شد.«دنیای اقتصاد» روز یکشنبه در حالی عنوان «رفع استرس از بازار نفت» را برای گزارش نشست کمیته ویژه نظارت بر اجرای توافق نفتی برگزید که عملکرد مثبت بازار جهانی نفت در شروع معاملات روز گذشته نیز از پایان نگرانیها از احتمال خروج زودهنگام اوپک از توافق کاهش تولید حکایت داشت.
مهمترین سیگنال رشد قیمت نفت در حالی از مسقط به بازار جهانی نفت ارسال شد که در گزارشهای ابتدایی، افت تعداد دکلهای حفاری نفت خام در آمریکا و مناقشات خاورمیانه نیز بهعنوان دو عامل حمایت از رشد قیمتها اشاره شد. درگیری ترکیه با نیروهای کرد در خاک سوریه، ریسک ژئوپلیتیکی است که رویترز در گزارشی به آن بهعنوان یکی از عوامل رشد قیمت نفت در روز گذشته اشاره کرد. با این حال فشاری که از سوی رشد تولید لیبی به بازار آمد، اندکی شرایط بازار را تغییر داد.اما پایتخت عمان در روزهای شنبه و یکشنبه میزبان برگزاری نشست دو روزه کمیته ویژه نظارت بر اجرای توافق نفتی بود. در این نشست که میهمانان مهمی چون وزرای نفت عربستان و روسیه حضور داشتند، بر ادامه توافق کاهش تولید تا پایان سال ۲۰۱۸ و حتی سال ۲۰۱۹ تاکید شد.
نگاه بازار در حالی به برگزاری این نشست دورهای و اظهارنظرهای مطرح شده در آن بود که تا پیش از آن، با عبور نفت از قله ۷۰ دلار، گمانههایی از خروج زودهنگام اوپک از توافق کاهش تولید به منظور پیشگیری از رشد تولیدات شیل مطرح شده بود. با این حال خالدالفالح، وزیر نفت عربستان روز یکشنبه تاکید کرد «کشورهای تولیدکننده نفت مصمم هستند که توافق برای کاهش تولید را تا پایان سال ادامه دهند و حتی اگر این مدت زمانی برای متعادل کردن بازار نفت کافی نباشد، همکاری کشورهای عضو و غیرعضو اوپک برای تثبیت بازار در سال ۲۰۱۹ نیز ادامه خواهد یافت.» الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه نیز همتای عرب خود را همراهی کرد و طی اظهاراتی با ابراز رضایت از قیمتهای فعلی در بازار نفت گفت: روسیه در راستای حمایت از بازار نفت به همکاری خود با اوپک ادامه خواهد داد، هرچند این همکاری در چارچوب توافق نفتی نباشد.
این اظهارنظر در حالی از سوی روسیه مطرح شد که روسها همواره در رابطه با اجرای توافق اوپک و اثرات آن بر رشد قیمت، احتیاط میکردند. پنجشنبه دو هفته قبل که قیمت نفت برای نخستین بار در سه سال گذشته به بیش از ۷۰ دلار رسید، این مدیرعامل شرکت لوکاویل (بزرگترین تولیدکننده مستقل نفت در روسیه) بود که با ابراز نگرانی از بازگشت شیل به بازار، از خروج از توافق کاهش تولید در صورت تداوم قیمتها در محدوده ۷۰ دلار سخن گفت. با این حال اظهارات رسمی دو وزیر نفت مهمترین کشورهای تولیدکننده نفت دنیا این پیام را برای بازار جهانی نفت داشت که محدوده فعلی قیمت نفت نگرانکننده نیست؛ زیرا اگرچه ممکن است قیمتهای فعلی افزایش تولیدات شیل را به همراه داشته باشد، اما این رشد نمیتواند در مقابل تقاضای قوی که در بازار وجود دارد باعث ایجاد مازاد عرضه شود.
کاهش تعداد دکلهای حفاری در آمریکا
اظهار نظرها درباره تداوم کاهش تولید تا پایان سال ۲۰۱۹، در حالی بازار جهانی نفت را از نگرانی درآورد که روز گذشته رویترز به دو عامل رشد اقتصادی قوی جهانی و کاهش فعالیت حفاری در آمریکا نیز بهعنوان دو عامل اثرگذار بر بازار، اشاره کرد. تعداد دکلهای حفاری نفت خام در آمریکا همواره شاخصی از میزان رشد یا کاهش تولید نفت خام در این کشور و بر قیمتها اثرگذار بوده است. بعد از رشد ۱۰ عددی دکلهای حفاری نفت خام آمریکا در دو هفته قبل، آنطور که موسسه بیکر هیوز در روز جمعه گزارش داد، تعداد دکلهای حفاری نفت خام این کشور در هفته منتهی به ۱۹ ژانویه، با افت ۵ عددی همراه شده است. این دومین افت تعداد دکلها در سه هفته گذشته است. با این افت، تعداد کل دکلهای حفاری نفت خام آمریکا به ۷۴۷ عدد رسید.
این افت در حالی از سوی شرکتهای نفتی آمریکایی رقم خورده است که قیمت نفت همچنان در نزدیکی بالاترین سطح از سال ۲۰۱۴ به این سو قرار دارد. به گزارش رویترز، قیمت نفت خام آمریکا در حالی حدود ۶۳ دلار بر بشکه معامله میشود که میانگین قیمت آن در سال گذشته میلادی ۸۵/ ۵۰ دلار بر بشکه بوده و در سال ۲۰۱۶ نیز ۴۷/ ۴۳ دلار بر بشکه بوده است. در پی رشد قیمت نفت در سال گذشته و اوایل سال جاری، حفاری دکلهای نفتی آمریکا با رشد همراه شد در حالی که پیش از آن مجموع تعداد دکلهای حفاری نفت خام فعال در آمریکا به ۵۵۱ عدد میرسید.به این ترتیب به نظر میرسد هرچند نگرانیها از عرضه شدید تولیدات شیل به بازار از سوی برخی تحلیلگران وجود دارد، اما وزیر نفت عربستان با نگاه به رشد قوی اقتصادی در دنیا و تداوم رشد تقاضا، افزایش تولیدات شیل را چندان مخاطرهآمیز نمیداند. بر همین اساس بود که الفالح طی حضور خود در مسقط تاکید کرد: هرچند هنوز مکانیزم مشخصی نداریم، اما برای ادامه همکاریها در سال ۲۰۱۸ آمادگی و اجماع وجود دارد.تولید نفت خام آمریکا از میانه سال ۲۰۱۶ تا کنون ۱۶ درصد رشد داشته و به ۷۵/ ۹ میلیون بشکه در روز رسیده است. آژانس بینالمللی انرژی نیز رشد ۱/ ۱ میلیون بشکهای را برای تولید نفت خام آمریکا در سال جاری پیشبینی کرده است.
رشد اقتصادی قوی
به گزارش رویترز، رشد جهانی اقتصاد از دیگر عواملی است که از قیمت نفت حمایت میکند. آنطور که بانک آمریکایی مورگان استنلی گزارش داده است، در طول چهار فصل گذشته شاهد پویایی رشد جهانی اقتصاد بودهایم که روندی رو به رشد نیز دارد. به گزارش رویترز، انتظارها از تولید در ژاپن در ماه ژانویه به بالاترین سطح در ۱۱ سال گذشته جهش داشته است.با وجود اخبار نویدبخش از رشد اقتصادی که از بازار نفت حمایت میکند، برخی تحلیلگران به این نکته اشاره میکنند که بازار طلای سیاه طی هفته گذشته سرعت رشد خود را از دست داده است. آنها عقیده دارند احتمالا به زودی شاهد رشد سطح ذخایر جهانی نفت خام خواهیم بود زیرا زمستان سخت نیمکره شمالی رو به پایان است و تقاضا از سوی این بخش از کره زمین کاهش پیدا خواهد کرد. به این ترتیب این تحلیلگران انتظار دارند قیمت نفت در آیندهای کوتاهمدت با کاهش همراه باشد.به گزارش آژانس بینالمللی انرژی، در ماه نوامبر برای چهارمین ماه متوالی ذخایر انبارهای نفتی کشورهای OECD با کاهش همراه بوده است. در این ماه ذخایر انبارها ۹/ ۱۷ میلیون بشکه کاهش یافته است.
نظرات