فعالیت قوی بورس سنگآهن در آینده، موجب کاهش چشمگیر واسطهگری در حوزه خرید و فروش سنگآهن خواهد شد.به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، بسیاری از تولیدکنندگان سنگآهن کشور از عقب افتادن بدهیهای خود و وصول نشدن آنها توسط کارخانههای فولاد شکایت دارند و در این جهت انجمن سنگآهن ایران و مسوولان معدنی کشور به فکر فعالسازی بورس سنگآهن در کشور افتادهاند تا شاید به این واسطه بتوانند برخی از مشکلات موجود در حوزه سنگآهن را حل کرده و همچنین دست واسطهها را تاحد امکان از این بازار پرسود کوتاه کنند.
فعالان معدنی در انتظار بورس سنگآهن
موضوع تعرفهگذاری روی صادرات سنگآهن نیز مشکل دیگری است که در این حوزه وجود دارد. موضوع تعرفهگذاری فقط بحث تولید را تحتالشعاع قرار نمیدهد، بلکه میتواند با ارسال علامتهای منفی بحث سرمایهگذاری در معادن و صنایع معدنی را نیز تحتتاثیر منفی قرار دهد. موضوعی که درباره وضع تعرفه صادراتی برای سنگآهن از طرف وزارت صنعت، معدن و تجارت مطرح میشود، تامین مواد اولیه بازار داخلی است، چراکه این نظر وجود دارد که با وجود ایجاد ظرفیتهای داخلی برای فرآوری سنگآهن و راهاندازی واحدهای جدید که ظرفیت تولید کنسانتره را به ۱۹ میلیون تن و گندله را به ۵/ ۱۷میلیون تن رسانده است، دیگر لزومی برای صادرات سنگآهن وجود ندارد.
هادی گلزار عضو انجمن سنگآهن ایران دراین باره گفته است وجود دلالان در کل دنیا در بازارها برچیده شده است و در کشور ما نیز این قشر بیشتر در قسمتهای دولتی ورود کرده اند؛ زیرا در حوزههای دولتی هم پول خوبی وجود دارد و هم میتوانند شرایط شرکتهای دولتی را تامین کنند.وی افزود: روند روبه رشد بازار سنگآهن ایران و ورود این حوزه در بورس، باعث بهبود فعالیت اقتصادی این بازار معدنی کشور شده و در آینده دست دلالان را بهطور کامل از منافع سنگآهن کشور کوتاه خواهد کرد.گلزار گفت: در گذشته نقش دلالان بسیار پر رنگ بود، زیرا با سرمایه بالا و ریسک پایین میتوانستند به راحتی بازار را در دست بگیرند.
عضو انجمن سنگآهن ایران افزود: دلالان بهطور معمول به معادن ضعیف حمله میکردند و معادنی که بدهکاران زیادی داشتند را خریداری میکردند.وی اضافه کرد: انجمن سنگآهن ایران در جهت رفع این مشکل و کوتاه کردن دست دلالان از معادن کوچک، اقدام به تشکیل کارگروه حمایت از معادن کوچک کرد.گلزار ادامه داد: انجمن حمایت از معادن کوچک وظیفه دارد تا کارخانههای بزرگ را با معادن کوچک آشنا کرده تا هم معادن کوچک بتوانند محصولات خود را بدون واسطه به این کارخانهها بفروشند و هم از طرف دیگر کارخانههای بزرگ با مشکل تامین مواد اولیه مواجه نشوند.
وی یادآور شد: اکنون کارخانههایی همچون چادرملو، سنگان و سنگآهن سپاهان در حال خریداری محصولات معادن کوچک هستند و از آنجاییکه این کارخانهها در سالهای گذشته اقدام به راهاندازی واحدهای کنسانترهسازی و گندلهسازی کردند، همیشه با مشکل تامین مواد اولیه روبهرو بودهاند. عزیز اکبریان، مدیر انجمن سنگآهن ایران نیز در این رابطه اظهار کرد: خوشبختانه در سالهای اخیر توانستیم معضل بزرگی به نام دلالان سنگآهن را از بین ببریم.وی با اشاره به دلایل حضور دلالان در بازار سنگ ایران افزود: در سالهای گذشته به دلیل افزایش تعداد فروشندگان و خریداران سنگآهن و توسعه صادرات این محصول، تعداد دلالان افزایش یافت اما اکنون با محدود شدن صادرات، تعداد این شرکتها کاهش یافته است.
مدیر انجمن سنگآهن ایران گفت: در سالهای گذشته تعداد تولیدکنندگان سنگآهن چه کوچک، چه بزرگ و چه متوسط زیاد بود و از طرف دیگر صادرات نیز حدود ۵۰ درصد از کل تولید را تشکیل میداد و به دلیل همین تنوع زیاد، بازار دلالی رونق گرفت.وی ادامه داد: زمانیکه برخی از معدنداران به دنبال ساخت کارخانههای کنسانتره و گندلهسازی رفتند، میزان فعالیت و سرمایهگذاری در برخی معادن رو به افزایش گذاشت و همین امر باعث شد که حجم صادرات سنگآهن دانهبندی کاهش پیدا کرده و در عوض صادرات گندله و کنسانتره بیشتر شده و بازار داخلی ارتقا یافت.
اکبریان اذعان کرد: از آنجا که شرکتهای بزرگ توانستند گندله و کنسانتره را صادر کنند، در نتیجه دست بسیاری از واسطه گران و دلالان کوچک از این بازار کوتاه شد.با وجود ادعای اعضای هیاتمدیره انجمن سنگآهن مبنی بر از بین رفتن دلالیها در این بازار، هنوز شاهد اعتراض برخی از تولیدکنندههای سنگآهن از وجود افرادی هستیم که مبادرت به واسطهگری و انحصار طلبی در این بازار کرده و موجب میشوند؛ سود واقعی فروش سنگآهن به جیب تولیدکننده واقعی آن نرود. به نظر میرسد وزارت صنعت، معدن وتجارت باید در راستای کاهش واسطهگری در بازار سنگآهن کشور، تدابیر نظارتی دقیقتری را در نظر بگیرد و بهطور حتم فعالیت قوی بورس سنگآهن در آینده موجب کاهش چشمگیر واسطه گری در این حوزه خواهد شد.
نظرات