همایون دارابی
دنیای اقتصاد : بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته همچنان در مسیر کاهش شاخص قرار داشت. در بازار دیروز با ادامه افت نمادهای عمده بازار شامل هلدینگهای پتروشیمی نفت و گاز پارسیان و خلیج فارس و همچنین عقبنشینی نمادهای همراه اول و گلگهر، شاخص ۱۹۵ واحد دیگر معادل ۲/ ۰ درصد افت کرد و در پایان معاملات به رقم ۹۴ هزار و ۲۹۹ واحد رسید. با این افت احتمال از دست رفتن سطح حمایتی ۹۴ هزار واحد در هفته جاری افزایش یافته است. در همین حال دیروز شاخص کل هموزن نیز با افت ۲۶ واحد مواجه شد و به رقم ۱۶ هزار و ۷۳۰ واحد رسید. بازار سهام دیروز همچنان با ابهام ناشی از مساله ارز تکنرخی و کمبود نقدینگی و همچنین تداوم ابهامات سیاسی مواجه بود. در بازار دیروز شایعه مخالفت برخی از شرکتها با ارز ۴هزار و ۲۰۰ تومانی منتشر شده بود، اما در نهایت با اعلام عرضههای بورس کالا حاکمیت این نرخ غیر واقعی بر شرکتها مسجل شد.
این مساله که به زیان شرکتها و سهامداران آنهاست، موجب کاهش انگیزه سهامداران و فروش بیشتر سهام شده است. از دیدگاه کارشناسان باوجود بروز نشانههایی از تغییر سیاستهای دولت از جمله معاف شدن احتمالی صادرات به عراق و افغانستان از ثبت ارز حاصله، شرایط همچنان مبهم و نگرانکننده است. اکثر کارشناسان در این میان با توجه به تاکیدات رئیسجمهوری و وزیر اقتصاد بر لحاظ کردن شرایط تصمیم ایالاتمتحده در مورد برجام بر اتخاذ سیاست ارزی کنونی انتظار ندارند تا روشن شدن تکلیف برجام شاهد تغییر اساسی در سیاست نادرست کنونی باشند.
دیروز شاهد ادامه اظهارنظرها توسط مقامات سیاسی کشورمان از جمله وزیر امورخارجه بودیم.ظریف در این اظهارنظر خاطر نشان کرد: در صورت خروج آمریکا از برجام، ۳ انتخاب داریم: خروج از توافق، شکایت رسمی و یا خروج از انپیتی. در بازار دیروز در گروه خودرویی با افزایش بهای ارز موضوع زیان شرکتهای خودرویی و لزوم افزایش بهای فروش محصولات آنها مجدد مطرح شد. در این میان سایپا که روز شنبه گذشته با ابلاغ بخشنامهای قیمت فروش ۶ محصول پارس خودرو را افزایش داده بود، دیروز اعلام کرد فعلا از این تصمیم منصرف شده است. شرکت سایپا روز یکشنبه با صدور بخشنامهای، فهرست جدید قیمت محصولات پارس خودرو را اعلام کرد که با افزایش قیمت چند محصول از جمله ساندرو دندهای و اتوماتیک همراه بود. همچنین از متقاضیان محصولات پارس خودرو خواسته شده بود تا خودروها را با قیمت جدید تسویه حساب کنند. روز گذشته اما این شرکت خواسته یا ناخواسته از این تصمیم منصرف شد و مدیر عملیات فروش و نمایندگیها با صدورنامهای به نمایندگان بازاریابی و فروش اعلام کرد قیمت تمام محصولات گروه سایپا تا اطلاع ثانوی طبق روال فروردین ۹۷ خواهد بود. در گروه خودرویی همچنین مدیرعامل ایرانخودرو با تاکید بر لحاظ کردن تمام جوانب و حتی خروج احتمالی آمریکا از برجام در قراردادهای جدید با پژو فرانسه، گفت: خروج پژو از بازار ایران بعید است، اما در صورت این اتفاق پژو ضرر خواهد کرد.
هاشم یکهزارع در حاشیه نشست دانشجویان دانشگاه شریف که با موضوع «خودروسازی ایران زیر ذرهبین» برگزار شده بود، در پاسخ به پرسشی مبنی براینکه در صورت خروج آمریکا از برجام، تکلیف قرارداد ایرانخودرو با پژو چگونه است و آیا در قرارداد جدید الزامات لازم برای اجرای تعهدات پژو پیش بینی شده است؟ به خبرگزاری تسنیم گفت: در قرارداد با پژو تمام این مسائل دیده شده است. وی ادامه داد: ضمن اینکه صادرات محصولات و ساخت داخل هم در این قرارداد قید شده است، بنابراین تاکید میشود قرارداد یک طرفه نیست و فرانسویها باید تعهدات خود را طبق قرارداد انجام دهند. یکهزارع افزود: در قراردادهای جدید با پژو، حتی در صورت خروج احتمالی آمریکا از برجام تمامی جوانب امر پیشبینی شده است. بر همین اساس قرارداد جدید مانند قراردادهای گذشته نیست که پژو یکباره بازار ایران را ترک کند و فقط ما متضرر شویم. اگر اینبار این اتفاق بیفتد که بعید میدانم مطمئن باشید پژو ضرر خواهد کرد. در گروه فلزی، فولادمبارکه شایعه مربوط به اثر کمبود آب در توقف خطوط تولید طی تابستان را رد و اعلام کرد: تولید شرکت با تهدید جدی به دلیل کمبود آب مواجه نشده و تغییر محسوسی در پیش بینی سود صورت نمیگیرد. معاون اقتصادی و مالی فولاد مبارکه در مورد شایعه منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر مشکلات کمبود آب «فولاد» شفافسازی و اعلام کرد: نظر به شایعات اخیر درخصوص مشکلات احتمالی ناشی از کمبود آب و تاثیر آن در توقف خطوط تولید شرکت در تابستان به استحضار میرساند با توجه به باز چرخانی پساب موجود شرکت، بخش قابل توجهی از آب مورد نیاز از این طریق تأمین میشود. همچنین پروژه جمعآوری پساب فاضلاب شهرهای اطراف تاکنون بیش از ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و بخشی از آن در سالجاری استحصال میشود. اضافه بر آن استفاده همزمان از منابع جایگزین در دست بررسی قرار گرفته و از این رو تولید شرکت با تهدید جدی به دلیل کمبود آب مواجه نشده و تغییر محسوسی در پیش بینی سود سال جاری صورت نمیگیرد. در گروه فلزی همچنین، مدیرعامل کالسیمین با تشریح حال و آینده این شرکت ۲۰۰ میلیاردی، درخصوص تاثیر ارز ۴۲۰۰ تومانی بر بودجه سال جاری، تحقق پیش بینی سود و سیاست تقسیم سود توضیحاتی داد. امیر رحیمی در نشستی خبری با اشاره به اینکه پروژه BZS تا پایان اسفند سال گذشته به تولید ۵۰ تن فلز محتوا رسیده، گفت: این پروژه از سال ۹۴ آغاز شد، درحال حاضر بخشی از مواد اولیه کارخانه روی دندی از محل کارخانه BZS تامین میشود.اگر این کارخانه راهاندازی نمیشد، در فروردین ماه نمیتوانستیم تولید را به انجام برسانیم. وی با اشاره به افزایش قیمت ارز در پایان سال جاری گفت: درابتدای هرسال بر اساس استراتژی مجموعه کالسیمین و هماهنگ با توسعه کارها پایهریزی میشود، بودجه سال جاری در اسفندماه بر مبنای ارز ۴۲۰۰ تومانی و برای LME بر مبنای ۲۹۰۰ دلار برنامهریزی و به بورس نیز اعلام شده است. بر این اساس، پیشبینی سود سال جاری محقق خواهد شد. مدیرعامل کالسیمین درخصوص تولید و صادرات سال جاری اظهار کرد: با توجه به رسیدن به تولید ۳۷ هزار تن شمش روی در سال ۹۶، تولید مقدار مورد نظر برای سال جاری دیده شده که این میزان تولید در ۵ سال اخیر بیسابقه بوده است. از تولیدات شرکت هم در بخش صادرات و هم در بخش داخلی استفاده میشود که در نظر گرفته شده ۶۰ تا ۷۰ درصد تولیدات صادر شود.
در گروه بانکی، بانک سرمایه بعد از برگزاری دو مجمع سالانه و عادی بهطور فوقالعاده نوبت دوم از تحقق زیان سنگین در عملکرد ۹ ماهه سال مالی ۹۵ خبر داد که نسبت به مدت مشابه ۹۴ بیش از هزار و ۸۱۳ درصد بیشتر است. در گروه معدنی، شرکت صنعتی و معدنی شمالشرق شاهرود با اعلام افزایش ۱۵۸ درصدی زیان و علت این رویداد، درباره قرارداد مهم فروش زغالسنگ فرآوری شده توضیحاتی ارائه کرد. شرکت صنعتی و معدنی شمالشرق شاهرود که با سرمایه ۴/ ۸ میلیارد تومانی در فرابورس حضور دارد، ضمن اعلام افزایش ۱۵۸درصدی زیان و علت این رویداد، درباره قرارداد مهم فروش زغالسنگ فرآوری شده توضیحاتی ارائه کرد.در مجموع بازار دیروز بازاری منفی و کمرمق بود که در آن ارزش معاملات (بااحتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) در بورس به ۱۴۴ میلیارد تومان و در فرابورس به ۱۷۶ میلیارد تومان بالغ شد.
نظرات