دنیای اقتصاد : شاخص کل فرابورس ایران پس از ۴ افت متوالی و اصلاح بیش از ۹ درصدی، دیروز ۸۶ واحد (معادل ۶/ ۲) درصد رشد کرد. این بیشترین رشد شاخص سهام از ۳۰ مهرماه سال جاری بود. به این ترتیب بار دیگر بازدهی آیفکس از ابتدای سال تاکنون از ۱۰۷ درصد فراتر رفت. معاملات دیروز فرابورس ایران برای دومین روز معاملاتی متوالی در محدوده ۲ درصد انجام شد.
رشد قیمتها در فرابورس ایران چنان فراگیر بود که تمامی ۱۱۱ نماد فعال این بازار سبزپوش شدند. برقراری آرامش منطقهای و کاهش ریسکهای ژئوپلیتیک عامل اصلی بازگشت تقاضاهای فراری از بازار سهام بهشمار میآید اما عدم عرضه بسیاری از صفهای خرید و قفل شدن تقاضا در کنار تداوم اعمال محدودیت ۲ درصدی نوسان روزانه، رشد بازار را محدود کرده است. در مجموع این روز معاملاتی شاهد دادوستد ۵۴۱ میلیون و ۶۰۰ هزار سهم به ارزش ۴۴۵ میلیارد تومان (معاملات خرد) بودیم. در این میان اما در اتفاقی بیسابقه همه سهام با قفل نقدینگی در صف خرید جمعا به ارزش حدود ۵۰۰ میلیون تومان همراه شدند. رشد ۶/ ۲ درصدی شاخص کل فرابورس طی معاملات دیروز در حالی رقم خورد که نماد معاملاتی شرکتهای پتروشیمی مارون، سنگ آهن گهرزمین، هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه، پتروشیمی زاگرس و تولید نیروی برق دماوند بیشترین تاثیر در رشد شاخص کل را برعهده داشتند.
روی موج کدال
روز گذشته شرکت تولید مواد اولیه دارویی البرز بالک با انتشار اطلاعیهای روی سامانه کدال به شفافسازی درخصوص نتایج حاصل از فروش حق تقدمهای استفاده نشده پرداخت. در این اطلاعیه آمده بود: با عنایت به مجوز افزایش سرمایه مورخ ۴ اردیبهشت ۹۸ در اجرای ماده ۱۷دستورالعمل مراحل زمانی افزایش سرمایه شرکتهای ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار و پیرو افزایش سرمایه این شرکت از مبلغ ۱۷ میلیارد تومان به ۳۷ میلیارد تومان (۲۰ میلیارد تومان افزایش سرمایه معادل ۱۱۸ درصد) از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی، نتایج حاصل از فروش حق تقدمهای استفاده نشده شامل ۲۱ میلیارد و ۱۲۶ میلیون تومان خالص وجوه ناشی از فروش حقتقدمهای استفاده نشده میشود. به این ترتیب با توجه به تعداد حق تقدمهای استفاده نشده به میزان ۲۴ میلیارد و ۹۵۷ میلیون و ۹۹۶ سهم، مبلغ هر حق تقدم ۸۴۶۴ ریال خواهد بود.
شرکت سرمایهگذاری توسعه و عمران استان کرمان نیز که پیش از آغاز معاملات روز گذشته با تعلیق نماد معاملاتی خود به منظور بررسی وضعیت اطلاعاتی ناشر حداکثر تا تاریخ ۵ بهمن ۹۸ مواجه شد توضیحاتی تکمیلی درخصوص واگذاری ساختمان امام جمعه شرکت ساختمانی برج هزار کرمان روی سامانه کدال قرار داد و اعلام کرد پروژه ساختمان امام جمعه واقع درشهر کرمان درسال۱۳۹۳ به اتمام رسیده و اقدامات و پیگیریهای انجام شده برای فروش آن طی سالهای گذشته منتج به نتیجه نشده بود. با توجه به مذاکرات انجام شده در سالجاری و وجود مشتری بالقوه شرکت نسبت به واگذاری ساختمان مزبور اقدام کرده (بهای کارشناسی رسمی دادگستری مبلغ ۲۷۳ میلیارد ریال است) که بهای فروش ساختمان مزبور مبلغ ۲۹۰ میلیارد ریال بوده که با توافقات صورت پذیرفته تماما به حیطه وصول درآمده است و سودی بالغ بر ۲۳۵ میلیارد ریال عاید شرکت فرعی ساختمانی برج هزار کرمان (سهامی خاص) که از شرکتهای ۱۰۰ درصدی شرکت سرمایهگذاری توسعه و عمران استان کرمان (سهامی عام) محسوب میشود، کرده است. با توجه به مبلغ سود شرکت ساختمانی برج هزار کرمان (سهامی خاص) طی سالهای گذشته (مندرج در صورتهای مالی آن شرکت) و با عنایت به سود ناشی از واگذاری ساختمان مزبور به مبلغ ۲۳۵ میلیارد ریال که رقم با اهمیتی نسبت به عملکرد سنوات قبل شرکت مزبور است، لذا این شرکت به استناد مفاد گروه الف مندرج در ماده ۱۳ دستورالعمل اجرایی افشای اطلاعات مبنی بر «تغییر بااهمیت در عملکرد شرکتهای تحت کنترل» اقدام به افشای فروش ساختمان مزبور در قالب اطلاعات بااهمیت کرده است.
رصد فعالیت بازیگران فرابورسی
فرابورس ایران روز گذشته پس از چهار روز متوالی غلبه معاملهگران عمده در سمت خرید سهام، شاهد تغییر خالص مالکیت به سمت بازیگران خرد بازار بود. در این روز شاهد جابهجایی حدود ۱۱۲ میلیون و ۷۸۱ هزار سهم به ارزش افزون بر ۸۱ میلیارد تومان از پرتفوی حقوقیها به مسیر سبد سهام معاملهگران حقیقی بودیم. در این میان نماد معاملاتی شرکت مدیریت انرژی امید تابان هور بیشترین مشارکت بازیگران حقیقی را به خود دید. بررسی خالص تغییر مالکیت این شرکت طی روز معاملاتی گذشته حکایت از جابهجایی حدود ۵/ ۲۴ میلیون سهم «وهور» به ارزش حدود ۱۹ میلیارد و ۸۳۰ میلیون تومان از سوی بازیگران حقوقی به حقیقی دارد. پس از آن نیز «بجهرم» شاهد بیشترین خالص تغییر مالکیت به سمت معاملهگران حقیقی به ارزش ۸ میلیارد و ۸۸۰ میلیون تومان بود. سهام شرکت هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه نیز در این روز شاهد جابهجایی ۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان نقدینگی در مسیر حقیقی به حقوقی بود. در آن سوی بازار نماد معاملاتی شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا شاهد بیشترین خالص خرید سهام به نام حقوقیها بود. بر این اساس دیروز حدود ۵۰۰ هزار سهم «حسینا» به ارزش حدود یک هزار میلیارد و ۱۵۰ میلیون تومان از سبد سهام معاملهگران حقیقی به پرتفوی حقوقیها منتقل شد. پس از آن نیز نماد معاملاتی شرکت افرانت بیشترین خالص خرید از سوی معاملهگران عمده بازار به میزان ۵۰۲ میلیون تومان را تجربه کرد.
سود بازار بدهی در کانال میانه۲۰ درصد
در بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس نیز دیروز افزون بر ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار ورقه به ارزش تقریبی ۴۴۳ میلیارد تومان در ۱۵۲۸ نوبت معاملاتی مورد دادوستد قرار گرفت. همچنین در این روز شاهد معامله حدود ۳ میلیون و ۳۷۰ هزار ورقه اسناد خزانه اسلامی به ارزش ۲۴۰ میلیارد تومان بودیم. «اخزا»ها در این روز در محدوده قیمتی ۶۱ تا ۹۹ هزار تومان نوسان کردند و بهطور متوسط شاهد رشد حدود ۲/ ۰ درصد نرخ ۳۱ سررسید موجود در این بازار بودیم. بیشترین رشد قیمت در این روز با افزایش قیمت ۶۵/ ۰ درصدی به «اخزا۸۰۳» اختصاص پیدا کرد و در مقابل «اخزا۸۰۶» شاهد کاهش قیمت به میزان ۰۸/ ۰ درصد بود. در مجموع روز گذشته، متوسط نرخ سود موثر اسناد خزانه اسلامی بدون تغییر نسبت به چهارشنبه در سطح ۶/ ۲۰ درصد قرار گرفت.
تداوم اقبال به «تسه»ها
همچنین روز گذشته فرابورس شاهد معامله حدود ۲۴۱ هزار و ۴۲۵ ورقه تسهیلات مسکن به ارزش حدود ۱۰ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان در بازار ابزارهای نوین مالی بود. همگام با دیگر بازارها، اغلب سررسیدهای اوراق «تسه» نیز در این روز در سقف قیمتی دادوستد شدند. از این رو روز گذشته متوسط قیمت امتیاز تسهیلات مسکن در فرابورس، با رشد حدود ۹/ ۱ درصدی (نسبت به روز چهارشنبه) به ۴۳ هزار و ۸۱۲ تومان رسید. رشد یکدست «تسه»ها از سهشنبه گذشته با انتشار خبر آغاز پرداخت وام جدید ۲۴۰ میلیون تومانی خرید یا ساخت مسکن از محل اوراق گواهی حق تقدم تسهیلات مسکن آغاز شد.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات