مانع سودسازی قطعه‏‏‏‌سازان بورسی

نیما میرزایی
تحلیلگر بازار سرمایه
بازار سرمایه در ادامه فراز و فرود‌های شدید ماه‌های اخیر خود، در دو‌ماه گذشته با برتری فروشندگان روبه‌رو شد و ریزش دسته‌جمعی سهام، گروه‌های مختلف را متاثر کرد تا جایی‌که گروه خودرویی و زیر‌مجموعه قطعه‌سازان آن نیز که رشد چندانی در‌ماه‌های اخیر ثبت نکرده بودند نیز به کف کانال حمایتی خود رسیده و حتی پایین‌تر از آن نیز معامله شدند و با شدت‌گرفتن عرضه‌ها در هفته گذشته، موضوع به‌طور ویژه در تیم اقتصادی دولت مورد بررسی قرار گرفت و اقدامات حمایتی موردنیاز برای خروج بازار از شرایط بحرانی و برگشت به مسیر رشد بنیادی اتخاد شد.

از جمله مهم‌ترین این اقدامات اعلام رئیس جدید سازمان بورس درباره افزایش قیمت خودرو و تغییر فرمول قیمت‌گذاری دستوری برای این گروه بود. همین سیگنال مهم کافی بود تا این گروه به‌صورت یکپارچه با استقبال معامله‌گران روبه‌رو شده و رشد قابل‌توجهی را ثبت کند، اما بخشی از زیرمجموعه‌های این گروه را قطعه‌‌‌‌سازان تشکیل می‌دهند.

  وضعیت سودسازی قطعه‌‌‌‌سازان
این زیر گروه به دلیل مسائل گوناگون از جمله تاخیر چند ماهه در دریافت مطالبات، قیمت‌گذاری دستوری در صنعت خودرو و مدیریت غیر کارآمد با مشکل سود‌سازی روبه‌رو است و همانند صنایع بورسی دیگر امکان جذابیت بالا در دستیابی به p/ e‌های جذاب را فعلا در اختیار ندارد.

«خکمک»: حوزه فعالیتی این کارخانه، تولید و ساخت انواع کمک فنر ماشین‌های سنگین، نیمه‌سنگین و سبک است و در راستای سودآوری پایدار، افزایش سهم بازار هدف و اشتغال سرمایه‌های انسانی با‌انگیزه و متخصص تلاش می‌کند. شرکت کارخانجات کمک فنر ایندامین سایپا با مساحت 16.720 متر‌مربع نخستین کارخانه تولید‌کننده کمک فنرهای هیدرولیکی و تلسکوپی در ایران است که از سال ۱۳۵۵ شروع به بهره‌برداری کرده است.در ۲۵اسفند سال۵۸، شرکت مشمول قانون حفاظت و توسعه صنایع ایران شد و در ۲۸ اسفند ۵۸، امور شرکت به هیات‌مدیره منتخب سازمان صنایع ملی ایران و سازمان گسترش و نوسازی صنایع واگذار شد. شرکت خانجات کمک‌فنر ایندامین سایپا در تاریخ ۱۴شهریور ۱۳۴۹، در اداره ثبت شرکت‌ها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسید و در تاریخ ۸آبان ۷۵ به شرکت سهامی‌عام تبدیل شد و به‌دنبال آن در تاریخ ۱۸ اسفند ۷۵، در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد و هم‌اکنون در بازار دوم بورس با نماد «خکمک» در گروه «خودرو و ساخت قطعات» قرار گرفته است.

شرکت کارخانجات کمک‌فنر ایندامین سایپا در دوره 6 ماهه منتهی به 31/ 06/ 1400به ازای هر سهم 15ریال سود محقق کرده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل 400درصد افزایش داشته است.

کارخانجات کمک فنر ایندامین سایپا در مهر‌ماه امسال، مبلغ 1/ 48میلیارد تومان درآمد داشته که تمام آن مربوط به فروش داخلی شرکت است.

بر اساس گزارش ماهانه این شرکت، این رقم فروش ماهانه نسبت به‌ماه شهریور به میزان 14‌درصد کاهش و نسبت به میانگین‌ماه‌های قبل 7‌درصد افزایش داشته است. شرکت نسبت به دوره یک‌ماهه مشابه سال قبل 7/ 35‌درصد افزایش درآمد داشته است.

از ابتدای سال مالی تا پایان تاریخ 30 مهر‌ماه 1400 جمع درآمدهای شرکت 9/ 341میلیارد تومان بوده است. این رقم نسبت به درآمد شرکت در دوره مشابه سال قبل (برابر با 3/ 265میلیارد تومان به میزان 9/ 28‌درصد افزایش یافته است.

طبق آمارها سود خالص این شرکت در 6 ماهه ابتدایی امسال به میزان 492 میلیون تومان بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل 423‌درصد رشد کرده است. رقم پایین سود خالص به دلیل مقادیر بالای مولفه‌‌هایی مانند «سایر هزینه‌های عملیاتی» و «هزینه‌های مالی» شکل گرفته، چراکه شرکت سود ناخالص 28 میلیارد تومانی در این دوره را در کارنامه خود ثبت کرده است.

در ارتباط با نسبت‌های مالی این دوره آمارها حکایت از نسبت حاشیه سود خالص 17/ 0 درصد، نسبت حاشیه سود ناخالص: 55/ 9‌درصد و نسبت حاشیه سود عملیاتی: 57/ 0‌درصد دارد.

«ختوقا»: شرکت گروه صنعتی قطعات اتومبیل ایران در سال‌۱۳۵۲ و با هدف تولید قطعات خودرو و تامین خطوط تولید صنایع خودرو‌سازی ایران تحت نام «شرکت صنعتی رضا» در مشهد تاسیس و راه‌اندازی شد. این شرکت بعد از انقلاب اسلامی ایران در سال ۵۷ به شرکت تولیدی قطعات اتومبیل ایران (یاپکو) تغییر نام یافت و در سال۱۳۷۰ به شرکت سهامی عام تبدیل شد و در سال‌۷۱ به عضویت سازمان بورس اوراق بهادار پذیرفته شد و در سال ۸۳ به شرکت گروه صنعتی قطعات اتومبیل ایران تغییر نام یافت. شرکت گروه صنعتی قطعات اتومبیل ایران در دوره 6‌ماهه منتهی به 31/ 06/ 1400 به ازای هر سهم 12 ریال زیان شناسایی کرده است. این درحالیست که شرکت در مدت مشابه سال قبل به ازای هر سهم 34 ریال سود شناسایی کرده بود.

این شرکت از ابتدای سال مالی تا تاریخ 30 مهر‌ماه 1400 درآمد حاصل از سود سهام مجمع نداشته است، بااین‌حال درآمد حاصل از سود سهام محقق‌شده شرکت تا پایان مهر‌ماه 8/ 79میلیارد تومان بوده است. ارزش بازار پرتفوی بورسی شرکت طی دوره یک‌ماهه منتهی به مهر‌ماه از مبلغ 5/ 440میلیارد تومان به مبلغ 1/ 444 میلیارد تومان رسیده است که نسبت به ابتدای دوره (82/ 0درصد) افزایش یافته است.

بهای تمام‌شده پرتفوی بورسی شرکت در انتهای مهر‌ماه 9/ 295میلیارد تومان بوده که با رشد (08/ 50درصد) به مبلغ 1/ 444میلیارد تومان رسیده است.

شرکت یادشده در 6‌ماه ابتدایی امسال زیان خالصی به میزان 5/ 7میلیارد تومان به بار آورده است، این در حالیست که شرکت در مدت مشابه سال قبل مبلغ 2/ 21 میلیارد تومان سود خالص شناسایی کرده بود. این موضوع باعث شد که نسبت حاشیه سود خالص «ختوقا» به 86/ 794-‌درصد برسد.

«خزر»: شرکت فنر‌سازی زر در تاریخ مرداد 1343 در اداره ثبت شرکت‌های تهران به ثبت رسیده است. شرکت با ظرفیت اولیه تولید مقدار هزار تن انواع فنر تخت شروع به کار کرده است. محصولات شرکت در ابتدای امر جهت تامین نیاز بازار قطعات یدکی تولید می‌شد و به مرور با توجه به افزایش نیاز بازار و دریافت سفارش از کارخانجات تولید‌کننده خودرو، ظرفیت تولید شرکت افزایش یافت تا جایی‌که ظرفیت تولید سالانه شرکت به مقدار 12‌هزار تن اصلاح شد. ظرفیت تولید سالانه کنونی شرکت در یک شیفت کاری معادل 5500 تن است. فعالیت اصلی و محصولات شرکت، تولید انواع فنرهای ورقی لوله‌ای برای همه انواع وسایل نقلیه زمینی و روی ریل و همچنین تولید انواع و اقسام فنرها و انواع قطعات وسایل نقلیه موتوری و صنعتی و ماشین‌های کشاورزی و واردات و صادرات و توزیع مواداولیه و مصنوعات نیمه‌ساخته. فعالیت‌های دیگر شرکت تولید و فروش قطعات مهم سیستم تعلیق خودرو، شامل میل موجگیر و توشن بار جهت تامین نیاز کارخانجات خودرو‌سازی است که در حال‌حاضر توسط شرکت زر گلپایگان انجام می‌شود. همچنین استقرار ماشین‌آلات تولید فنر و استقرار و بهره‌برداری خط تولید پابند فنری ریل از دیگر پروژه‌های کارخانه فنر‌سازی زر است که در حال‌حاضر توسط شرکت فنر‌سازی زر سیستان انجام می‌شود. شرکت فنرسازی زر در دوره 6ماهه منتهی به 31/ 06/ 1400به ازای هر سهم 221 ریال سود محقق کرده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل 45درصد افزایش داشته است.

فنرسازی زر در دوره یک ماهه مهر‌ماه 1400، مبلغ 3/ 23میلیارد تومان درآمد داشته است که 7/ 98‌درصد آن مربوط به فروش داخلی و 2/ 1‌درصد آن مربوط به کل صادرات شرکت است. درآمد شرکت در این دوره نسبت به‌ماه قبل 97/ 22‌درصد کاهش و نسبت به میانگین ‌ماه‌های قبل 72/ 20‌درصد افزایش داشته است. همچنین شرکت نسبت به دوره یک ماهه مشابه سال قبل 91/ 59‌درصد افزایش درآمد داشته است.

از ابتدای سال مالی تا پایان تاریخ 30 مهر‌ماه 1400جمع درآمدها شرکت 146 میلیارد تومان بوده است و این در حالیست که جمع درآمد در دوره مشابه سال قبل برابر با 1/ 74 میلیارد تومان بوده که 97‌درصد افزایش یافته است.

شرکت در این دوره 6/ 138میلیارد تومان فروش داخلی داشته است و این در حالیست که در مدت مشابه سال قبل این مقدار برابر با 5/ 70 میلیارد تومان بوده که 4/ 96‌درصد افزایش یافته است. همچنین شرکت یادشده در این دوره 3/ 7میلیارد تومان صادرات داشته است و این در حالیست که در دوره مشابه سال قبل این مقدار برابر با 5/ 3 میلیارد تومان بوده که 5/ 107‌درصد افزایش یافته است.

سود خالص شرکت در دوره مذکور 7/ 17 میلیارد تومان بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل به میزان 2/ 45درصد رشد داشته است.

سود ناخالص و عملیاتی ای«خزر» هم به ترتیب 9/ 35میلیارد و 9/ 26 میلیارد تومان بوده است. این شرکت در دوره مذکور نسبت حاشیه سود خالص 44/ 14‌درصد را به ثبت رسانده است؛ رقمی که نسبت به دیگر شرکت‌های هم‌‌‌‌گروه خود قابل‌توجه بوده است.

  جمع‌بندی
بررسی وضعیت کلی صنعت خودرو سازی، حاکی از ادامه روند تولید بدون حاشیه سود مطمئن عملیاتی است. هر چند این روند با افزایش تولید و افزایش نسبی قیمت‌ها اندکی بهبود پیدا کرده است ولی به‌نظر می‌رسد در صورت آزاد‌سازی کامل قیمت خودرو (فروش از طریق بورس‌کالا و یا قیمت آزاد درب کارخانه) چالش این صنعت تا حد زیادی مرتفع شود. هرچند رسیدن به تیراژ بالا و سودسازی با دوام مشروط به بازنگری فرآیند‌های تولید و کاهش هزینه‌های سربار این صنعت نیز است. همچنین موضوع مهم برجام در‌ماه‌های پیش‌رو نیز می‌تواند بیشترین تاثیر را بر این گروه بالاخص در تابلو معاملات داشته باشد و امید بخش بهبود شرایط تولید این صنعت باشد؛ صنعتی که حتی در محصولات پایین‌رده خود نیز نیازمند ارتباط با کشور‌های صاحب‌تکنولوژی است. اخبار حول و حوش موضوعات فوق تا حد زیادی به کمک قیمت تابلو این گروه در روزهای اخیر آمده است اما ادامه و تثبیت این روند صعودی منوط به دریافت اخبار عملی از موضوعات مربوط به آزاد‌سازی قیمت و توافقات بین‌المللی است که در‌ماه‌های پیش‌رو بسیار محتمل است. همچنین در نقطه مقابل نیز باید دقت کرد که بخش قابل‌توجهی از نماد‌های این گروه به دلیل عدم‌شناسایی سود عملیاتی و زیان انباشته زیاد کماکان از ریسک قابل‌توجهی برخوردار بوده که باید در مدیریت پرتفو و مدیریت ریسک سهامداران منظور شود.


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید