دنیایاقتصاد: فروش گسترده سهام از سوی حقیقیها روز گذشته نیز در بورس ادامه یافت تا با افت ۱۶/ ۲ درصدی شاخص کل بورس که نهمین افت سهمگین سهام در سالجاری بود، بیش از پیش به مرز روانی ۲/ ۱میلیون واحدی نزدیک شود. افت قابلتوجه قیمت سهام طی روز اخیر از آن جهت روی داد که بیاعتمادی به بازار همچنان به دلیل سیاستهای غلط گذشته و نامشخص بودن رویکرد دولت نسبت به بورس رو به تشدید است. همین امر سبب شد در روز گذشته شاهد خروج ۸۵۵میلیارد تومان از پول حقیقیها (بیشترین میزان از ۹ آبان) باشیم تا شاخص بورس به محدوده اول تیرماه برسد.
بیراهه سیاستگذاری دستوری باز هم بورس را یک قدم از رویای رونق دورتر کرد. روز گذشته بازار سهام در حالی معاملات خود را به پایان برد که شاخصکل بورس به سطح یکمیلیون و ۲۰۸هزار واحد رسید تا کابوس از دست دادن سطح روانی یکمیلیون و ۲۰۰هزار واحد بیش از هر وقت دیگری قابل تحقق باشد. این کمترین سطحی است که شاخص یاد شده از اول تیر ماه تاکنون داشته است.
بر این اساس طی روز گذشته میانگین وزنی سطح قیمتها به میزان ۱۶/ ۲درصد کاهش یافت و سبب شد دماسنج اصلی بازار سهام عقبگردی ۲۶هزار واحدی در کارنامه روز پنجم بهمن ماه ۱۴۰۰ به ثبت برساند. آنچه در خلال افت قابلتوجه بورس در روز معاملاتی گذشته مشهود بود نزول نمادهای فعال در صنعت پتروشیمی بود که در روزهای اخیر بحث پرداخت عوارض و مالیات ناشی از صادرات کالاهای تولیدی آنها بنابر بودجه سال آینده مطرح شده است. بر اساس آنچه که تارنمای شرکت مدیریت فناوری بورس تهران در بخش نمادهای تاثیرگذار بر شاخص نشان داد طی روز سهشنبه «پارسان»، «فارس» و «نوری» بیشترین اثر منفی را در شاخص کل داشتند. تمامی این رویدادها در شرایطی رخ داد که همسو با افت شاخص کل، شاخص هموزن نیز به میزان ۱۳/ ۲ درصد نسبت بهروز دوشنبه کاهش یافت. بروز تمامی این رویدادها به وضوح حکایت از آن دارد که بازار سرمایه ظرف روزهای اخیر از یک حرکت تقریبا خنثی که امید به رشد آن کم نبود تبدیل شده به یک روند نزولی پرقدرت که اگر بگوییم بروز آن از خرداد سالجاری بیسابقه بوده است سخن به گزاف نگفتهایم؛ روندی که بیش از هر چیز ناشی از وجود نگاه دستوری و ناکارآمدی در اقتصاد است.
حال بد شاخص بورس
اما از بحث تغییرات روزانه که بگذریم وضعیت بورس تهران بر روی نمودارهای تکنیکال هم خوب نیست. روز گذشته در حالی نماگر اصلی بازار از کف حمایت داینامیک خود در محدوده یکمیلیون و ۲۳۰هزار واحدی به آسانی گذشت که نزدیکترین حمایت شاخص در محدوده یکمیلیون و ۸۰هزار واحدی قرار دارد. این ارقام در حالی موردتوجه فعالان بازار سهام قرار گرفتهاند که با توجه به ریسکهای پیش روی بازار در روزهای گذشته که بیش از هر چیز خود را در محدود کردن سودآوری شرکتهای پتروشیمی نشان داده است در کنار احتمال به ثمر نشستن برجام احتمال گذر از سطح یک میلیون واحدی نیز از نظر برخی فعالان بورس تهران دور از انتظار نیست. بررسی وضعیت شبکههای اجتماعی حکایت از آن دارد که هماکنون بسیاری از فعالان و کارشناسان بازار سهام نسبت به آینده بورس بدبین هستند؛ آیندهای که این روزها بیش از هر چیز به دلیل انواع و اقسام سیاستهای مداخلهجویانه در بورس موردتهدید قرار گرفته و اساسا معلوم نیست که با توجه به حجم بالای نااطمینانی که خود دولت در این بازار به وجود آورده نقطهای که بازار در آن آرام خواهد گرفت کجاست. با این حال آنچه مشخص است این است که بازار حتی این روزها از مهمترین متغیر اثرگذار خود یعنی ارز هم عبور کرده و با نگرانی تحولات احتمالی پیش رو در مجلس و مساله لایحه بودجه سال آتی را موردتوجه قرار میدهد.
روز سهشنبه نماگر بورس در شرایطی به مرز ۲/ ۱ میلیون واحدی رسید که به سبب رشد تند شاخص در اوایل ماه گذشته بسیاری از فعالان بازار، افتی ضعیف و حتی قرار گرفتن در مسیر صعودی را انتظار داشتند. این در حالی است که با افزایش نیافتن حجم تقاضا در آن زمان میشد تا حدودی تشخیص داد که انتظار صعودی شدن شاخص بورس به شکلی پایدار در ماه جاری تا حدودی خوشبینانه است. به هر روی نکته قابل تامل در سطح فعلی این است که اگر شاخص اصلی بازار در محدود یکمیلیون و ۲۰۸ هزار واحد تا یکمیلیون و ۱۹۰هزار واحد حمایت شود میتوان انتظار داشت که برای مدتی نهچندان طولانی باز هم بازار با یک وضعیت خنثی یا حتی رشد اندک مواجه شود.
روز فرار حقیقیها
نگاهی دقیقتر به اعداد ارقام به ثبت رسیده در بورس تهران حکایت از آن دارد که حواشی رخ داده پیرامون وضعیت بازار در روزهای گذشته سبب شده بازار سهام شاهد افزایش خروج پول سرمایهگذاران حقیقی نسبت به روزهای گذشته باشد. بر این اساس طی روز معاملاتی اخیر بورس تهران در حالی رقم ۸۵۵میلیارد تومانی خالص خرید حقوقی را در کارنامه خود ثبت کرد که چنین رکوردی از تاریخ نهم آبان ماه سالجاری بیسابقه بود. افزایش یکباره این رقم حکایت از آن دارد بسیاری از فعالان بازار که احتمال رشد شاخص را قویتر میدانستند نیز از موضع خود بازگشته و سعی کردهاند دارایی خود را از گزند زیان حفظ کنند.
بررسی دقیقتر خالص تغییر مالکیت در بورس حکایت از آن دارد که طی روز سهشنبه گروه فلزات اساسی همچنان بیشترین رویکرد منفی را نسبت به نگهداری سهام خود در پرتفوی سهامداران حقیقی شاهد بوده است. در این روز ۲۹۵میلیارد تومان از کل پولی که سرمایهگذاران خرد از نمادهای بورسی خارج کردند، حاصل فروش نمادهای فعال در گروه فلزات اساسی به حقوقیها بود. بعد از این گروه، گروه شیمیایی قرار داشت که رقمی بیش از ۱۵۵میلیارد تومان از دست داد. گفتنی است فولادیها در خلال هفتههای اخیر تقریبا بیشتر از هر گروه دیگری با رویکرد منفی سرمایهگذاران حقیقی مواجه شدند.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات