در تمامی بازارهای کالایی دنیا، گواهیهای سپرده کالایی در تعیین قیمت و روند بازار از جایگاه ویژهای برخوردارند؛ بنابراین تعمیق بازار کالایی عموما بر اساس تعریف و گسترش گواهیهای کالایی انجام میشود. ظرف سالهای اخیر، گواهی کالایی روی محصولات کشاورزی و سکه طلا در بورسکالای ایران تعریف شده بود؛ اما وجود موانع مالیاتی مانع تعریف آن روی سایر محصولات میشد.
به گزارش کالاخبر، نمایندگان مجلس با معافیت مالیات ارزشافزوده بازار گواهی سپردههای کالایی و انتقال مالیات به گیرنده نهایی کالا موافقت کردند. نمایندگان مجلس در جلسه عصر دوشنبه ۲ اسفند با رأی کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ به منظور جلوگیری از مالیات مضاعف و پرداخت مالیات از سوی تحویلگیرنده کالایی با الحاق یک بند به تبصره «۷» لایحه بودجه سال آینده موافقت کردند.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰ دیروز در صحن مجلس در خصوص معافیت مالیات ارزشافزوده بازار گواهی سپردههای کالایی گفت: در معاملات اوراق گواهی سپرده کالایی بورسکالا، کالاها به صورت فیزیکی مبادله نمیشوند، بلکه اوراق کالاها دادوستد میشود، بنابراین به منظور تسهیل روند معاملات، اخذ مالیات ارزشافزوده از گیرنده نهایی کالا در این معاملات مورد تصویب قرار گرفت.
به گفته الیاس نادران، تا زمانی که کالا در زنجیره تولید به دست مصرفکننده نهایی برسد، در بورس کالا اعتبار (مالیاتی) شکل میگیرد؛ یعنی پرداخت مالیات ارزشافزوده صورت میگیرد که در اقتصاد اصطلاحا به آن، اعتبار مالیاتی میگویند. اصل بر این است که اعتبار مالیاتی تجمیعشده که از سوی زنجیرههای قبلی پرداخت شده برای آن ملاحظه شود؛ به این معنا که تنها مصرفکننده و خریدار نهایی در زمانی که به صورت فیزیکی کالا را تحویل میگیرند، مالیات ارزشافزوده را پرداخت کنند.
وی در توضیح بیشتر افزود: در عملیات شکلگرفته گواهی سپرده در بورسکالا چون کالا به صورت فیزیکی معامله نمیشود و بیشتر اعتباری و برگهای است، باید اعتبار مالیاتی از معاملهگران قبلی تا زمانی که بهدست مصرفکننده یا خریدار نهایی برسد، کسر شود که این موضوع با مصوبه اخیر تسهیل شد.
به گفته عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱، این اقدام مالیاتی در بورسکالا (بازار گواهی سپردههای کالایی) هم منصفانه است، هم دور باطل پرداختهای قبلی را معاف میکند و هم سازوکار خوبی در بورسکالا صورت می گیرد.
نادران در این خصوص تاکید کرد: با این مصوبه مجلس، نمایندگان راهی باز میکنند که کالاهای حاضر در بورسکالا با سهولت بیشتری مبادله شود و مالیات ارزشافزوده در نهایت از مصرفکننده یا خریدار نهایی گرفته شود.
براساس این گزارش، در زمان رایگیری برای تصویب این بند، هم دولت و هم کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ اعلام کردند که با بند الحاقی مزبور موافق هستند و در جلسه عصر دوشنبه هم هیچگونه مخالفتی با این بند الحاقی صورت نگرفت و به این ترتیب این بند الحاقی با موافقت قاطع نمایندگان حاضر در صحن مجلس به تصویب رسید. سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ نیز بهتازگی در این باره گفته بود که این رأی مجلس، به منظور حمایت از توسعه ابزارهای مالی و همچنین تسهیل معاملات ابزارهای مبتنی بر کالاست که به موجب آن، مالیات ارزشافزوده همه کالاهایی که در قالب گواهی سپرده کالایی در بورسهای کالایی کشور پذیرش میشوند، مادامی که در هر یک از بورسهای کالایی مورد مبادله قرار بگیرند، مشمول معافیت مالیاتی میشوند.
رحیم زارع افزود: براین اساس در صورتی که کالای پشتوانه گواهی سپرده ماهیتا مشمول مالیات ارزش افزوده باشد، مالیات مذکور تنها یک مرتبه و در زمان تحویل فیزیکی کالا وصول میشود و وظیفه پرداخت مالیات مذکور بر عهده تحویل گیرنده نهایی کالای پشتوانه گواهی سپرده کالایی خواهد بود.
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات