تکانه«رم» به اقتصاد اروپا

دنیای اقتصاد : تداوم تنش‌های سیاسی در ایتالیا موجب نگرانی‌های زیادی درباره رشد اقتصادی منطقه یورو در آینده شده است که ارزش یورو در برابر دلار آمریکا را به پایین‌ترین سطح خود در حدود ۲۰۰ روز اخیر رساند. نرخ برابری ارز اتحادیه نسبت به ارز ایالات‌متحده، دیروز به کف ۱۶/ ۱ نزدیک شد.
تکانه«رم» به اقتصاد اروپا
به این ترتیب، هفتمین هفته نزولی یورو در ساعات ابتدایی بازار کلید خورد و تضعیف ماهانه این ارز نیز افزون بر ۶۵/ ۳ درصد ثبت شد. به عقیده تحلیلگران بازار جهانی ارز، شرایط اقتصادی منطقه یورو ظرف یک ماه گذشته تحت‌تاثیر شدید وضعیت سیاسی ایتالیا قرار گرفته است. با اینکه چند ماه از برگزاری انتخابات سراسری در ایتالیا می‌گذرد، احزاب سیاسی هنوز بر سر تشکیل دولت جدید به توافق نهایی نرسیده‌اند و مهم‌تر اینکه ائتلاف محتمل چندان با مواضع اقتصادی اتحادیه اروپا همخوانی ندارد. رئیس‌جمهوری ایتالیا روز یکشنبه با نامزد پیشنهادی از سوی احزاب سیاسی برای تصدی سمت وزارت دارایی این کشور مخالفت کرد. بروز این مخالفت برنامه احزاب سیاسی پوپولیست ایتالیا را به سمت تلاش برای استیضاح رئیس‌جمهوری این کشور سوق داد. از طرفی آمارهای جدید نشان می‌دهد که شاخص مدیریت خرید در آلمان ظرف ماه جاری میلادی به‌شدت کاهش یافت و به پایین‌ترین سطح خود در ۲۰ ماه اخیر رسید. پیام ریسک سیاسی به مرکزیت «رم» و سیگنال اقتصادی نامطلوب که از آلمان مخابره شد، با انتشار متن بیانیه اخیر بانک‌مرکزی اروپا، یک بسته تمام‌کاهشی برای یورو را شکل داد. بیانیه نهاد پولی اروپا از نگرانی سیاست‌گذاران پولی نسبت به افت رشد اقتصادی منطقه یورو و بحران سیاسی ایتالیا حکایت داشت.

ریزش بازار سهام
شاخص یورو استاکس ۵۰، از روز چهارشنبه هفته گذشته که تنش‌های اروپایی افزایش یافتند، بالغ بر ۷/ ۲ درصد ارزش خود را از دست داده است. افت ارزش سهام اروپایی در شرایطی رقم خورد که ریزش ارزش بازار سهام‌ ایتالیا شدت بیشتری داشت. شاخص FTSE ایتالیا (تمام سهام‌ها)، تا عصر دیروز بالغ بر ۵/ ۲ درصد فروریخت و افت ماهانه خود را به ۹ درصد نزدیک کرد. شاخص FTSE MIB نیز دیروز ۵/ ۲ درصد از ارزش خود را از دست داد تا نزول ماهانه ۸ درصدی را به ثبت برساند.

تداوم رکوردشکنی دلار در ۲۰۱۸
همزمان با نزول یورو، شاخص دلار آمریکا پیشروی خود در بالای سطح ۹۴ واحدی را ادامه داد و بار دیگر طلای جهانی را به زیر مرز روانی ۱۳۰۰ دلاری روانه کرد. شاخص دلار تا ساعت ۵ بعد از ظهر روز گذشته توانست رکورد سال ۲۰۱۸ میلادی خود را با لمس ۳۵/ ۹۴ واحد به ثبت برساند. صعود دلار مطابق با روند معمول بازارهای جهانی، منجر به تضعیف فلز زرد شد تا بهای هر اونس در معاملات دوشنبه در قعر ۱۲۹۵ دلاری نیز معامله شود. متن بیانیه اخیر فدرال‌رزرو آمریکا از تقویت فشارهای تورمی حکایت داشت که سیاست‌گذاران پولی تا چند ماه نسبت به جلوگیری از آن با احتیاط زیادی عمل خواهند کرد تا هدف تورمی به‌طور کامل در اقتصاد این کشور لمس شود. افزایش فشارهای تورمی موجب افزایش تقاضای سرمایه‌گذاری برای طلا و سایر فلزات گرانبها خواهد شد. هرچند تشدید تنش‌های سیاسی در عرصه بین‌المللی موجب افزایش تقاضا برای طلای فیزیکی می‌شوند؛ اما بروز این تنش‌ها در اتحادیه اروپا، منجر به گسیل سرمایه‌گذاران به سمت دلار شد و نتوانست از فلز گرانبها حمایت کند. روزنامه فایننشال‌تایمز، در واکنش به نزول ارزش یورو عنوان کرد: «ساختار یورو به‌عنوان یک ذخیره امن در تنش‌های ژئوپلیتیک طراحی نشده است.» با این اوصاف، درصورتی‌که گزارش‌های اقتصادی قدرتمند برای اروپا منتشر نشوند، روند نزولی خود را ادامه خواهد داد و در حالتی که شرایط سیاسی ایتالیا در‌هاله ابهام باقی بماند، بازار‌های بورس اروپا نیز افت بیشتری را در روزهای آتی تجربه خواهند کرد.

آخرین ضربه به بازار اوراق و سهام ایتالیا
آخرین ضربه به بازار اوراق و سهام ایتالیا، عصر دیروز همزمان با معرفی «کارلو کوتارلی» به عنوان نخست وزیر موقت وارد شد. در حالی‌که بازارهای ایتالیا نوسانات شدیدی در واکنش به ریسک‌ سیاسی را تجربه می‌کردند، خبر نخست وزیری کوتارلی نیز مزید بر علت شد تا شاخص‌های سهام ایتالیا ظرف یک ساعت، بالغ بر یک درصد دیگر نیز تضعیف شوند. از طرفی تشدید تنش‌های سیاسی در رم، نرخ‌های بازدهی اوراق ایتالیایی را وارد کانال صعودی کرد. آنچه برای اتحادیه اروپا به مثابه ریسک اقتصادی تلقی می‌شود، افزایش فاصله بازدهی اوراق با سررسید ۱۰ ساله ایتالیایی و آلمانی است. اوراق آلمانی معمولا به عنوان معیار اصلی برای رصد وضعیت بازار اوراق اروپا به کار می‌رود و افزایش فاصله بازدهی این ۲ نسخه از آنجا که بدون حمایت مولفه‌های اقتصادی ثبت شده، به معنای افزایش ریسک اقتصادی در این ناحیه است.

 


این خبر را به اشتراک بذارید!

نظرات


برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید